tisdag 3 april 2018

PÅSKTAPAS





Är du trött på att högtidsmaten alltid är densamma? 

Då är tapas lösningen





På påskafton hade vi några vänner över på middag. Vi bjöd på en trerätters middag och som förrätt valde vi tapas på några traditionella påskrätter. Det blev så uppskattat att bara få en liten smak av påskmat men inte för mycket som det gärna kan bli. Eftersom det blev uppskattat vill jag dela med mig här till Er. 

Den första tapasen var en laxtartar som jag valde att lägga upp direkt på skedar. Därmed kunde gästerna ta upp en sked och äta direkt. Den andra var en äggröra i en mindre form och slutligen en klassisk gubbröra på knäckebröd. Här kommer recepten:

Recept - Laxtartar

4 personer

Gör såhär:

200 g gravad lax
2 msk färsk dill
1/2 rödlök
1 tsk dijonsenap
1 krm vitpeppar
1 del smetana
1 citron
1 skiva rågbröd
1/2 burk kvaviar

Gör så här:
Hacka laxen och dillen. Skala och finhacka rödlöken. Lägg lax, dill och rödlök i en bunke. Tillsätt senap och peppar. Låt stå kallt i kyl minst 30 min. Smula lite bröd på en sked, fördela laxtartar på skeden. Dekorera med citron, en klick smetana, kaviar och dill. 






Recept - Äggröra

3 ägg
1 skiva vitt bröd
20 g smör
1 knippe färska örter
parmesan, finriven

Gör så här:

Skär brödet i stavar och stek dem i smör

Vänd ner äggen i en kastrull och sätt på värmen. Värm under omröring med en träslev. När äggröran blir fastare i konsistensen, sänk värmen och rör tills du är nöjd. En krämig konsistens är att fördra. Om du vill kan du hälla i en klick smör och lite grädde för att få den extra krämig. Riv över parmesan och hacka lite örter t ex gräslök som dekoration. 




Vad är mer klassiskt än en gubbröra. Här kommer ett gott recept som räcker till mycket mer än några tapas:

Recept - Gubbröra

2 kalla hårdkoka ägg
4 medelstora kalla kokta potatisar
100 g ansjovisfileér
2 msk finskuren gräslök
2 msk finskuren dill
1 dl créme fraiche
2 msk majonäs
2 msk kaviar
salt & peppar

Knäckebröd

Gör så här: 

Skala och tärna äggen. Tärna potatisen 0,5*0,5cm. Låt anjovisen rinna av och tärna den fint. Hacka gräslök och dill fint.

Bland créme fraiche, majonnäs, kaviar, gräslök och dill. Vänd ner ägg, potatis och ansjovis. Smaksätt med salt och peppar.

Bryt knäckebröden i bitar, klicka ut gubbröran i önskad mängd per knäckebrödsbit. Tips att inte lägga förstora bitar utan lagom till att få in allt på en mumsbit i munnen. 







Det var lite tips på några tapasrätter i påskens tecken. Há en mysig tisdagskväll. Här eldar vi för fullt i braskaminen då det är riktigt kallt ute. Vem kan tro att det är april?  

Recepten och inspirationen har jag hittat här:




Kram
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!